Fructele de cătină au fost depistate întâia dată cât de bine pot ele să facă de tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. In cantitatea uriaşă de vitamina C - mult peste citrice sau peste măceş - şi prin mult înţeleg înmulţit cu zece - stă mare parte de puterea cătinii.
I se spune şi ginsengul românesc, dar şi cel mai bun vaccin antigripal - asta se potriveşte de minune cu primul efect benefic simţit de mine după câteva săptămâni.
Nicaieri in lume catina nu are atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonizi si aminoacizi ca cea care creste in Romania.
Este plină şi de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. Despre betacaroten, ce să mai zicem - are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugaţi aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali şi veţi obţine o minunăţie de fruct.
Este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen. In cazul uzului intern, căci se foloseşte şi extern la afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc, are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne-ar ajuta şi în greaua problemă a stresului care ne tot bântuie zilele. Există şi referiri la beneficiile ei afrodiziace sau la capacitatea de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.
Catina este si un excelent tratamentimpotriva racelii si gripeidatorita continutului mare de vitamina C si un bun cicatrizant al epidermei prin prezenta omega 7. Catina este unul din cele mai eficiente produse naturale care poate fi folosit pentru mentinerea frumusetii. Acesta este bogat in acizi grasi omega, cu rol esential pentru o piele sanatoasa, unghii puternice, par lucios si neted.
O poţi consuma proaspătă, ca atare, înghiţind pur şi simplu boabele, dar şi sub formă de suc, ulei, sirop sau macerat la rece. S-ar putea să ţi se pară scumpă, nu e tocmai uşor de curăţat şi nici prea bună la gust, însă nimic nu este mai presus de faptul că te păzeşte şi te vindecă de nenumărate boli dacă faci o cură de 1-2 luni.
Compoziția cătinei (la 100 grame fruct proaspăt) |
|
Vitamina C |
200-1500 mg (de obicei: 600 mg) |
Vitamina E (Tocoferoli mixti) |
pȃnă la180 mg (aproximativ 270 IU) |
Acid folic |
pȃnă 80 mcg |
Carotenoizi, incluzȃnd beta caroten, licopen, Zeaxantină; aceștia contribuind la culoarea galben-portocaliu-roșu a acestor fructe |
30-40 mg |
Acizi grași (uleiuri); principalii acizi grași nesaturați sunt: acid oleic (omega-9), acid palmitoleic (omega-7), acid palmitic și acid linoleic (omega-6), și acid linolenic (omega-3); Conține de asemenea și uleiuri saturate și steroli (ȋn principal β-sitosterol) |
6-11% (3-5% ȋn pulpa fructului, 8-18% ȋn seminte); Compoziția acizilor grași și conținutulul total de uleiuri variază ȋn funcție de subspecia de cătină) |
Acizi organici, alții decȃt ascorbic: (acidquinic , acid malic; substanțe similar găsite și ȋn afine) |
Cantitate nedeterminată; pH este de 2.7-3.3 |
Flavonoizi (mai ales izoramnetina, glicozide și kaempferol, acești flavonoizi fiind găsiți și ȋn Ginkgo biloba. |
100-1,000 mg (0.1% to 1.0%) |
Sursa: http://www.itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm
EXTRACTUL DE CĂTINĂ
Este obtinut din fructele proaspete. Acest suc este preparat prin metode traditionale, iar datorita unui process de productei special, sucul isi pastreaza gustul natural si vitaminele
BENEFICII TERAPEUTICE A EXTRACTULUI DE CĂTINĂ:
- este un produs natural medicinal antioxidant.
- conține o gamă variată de vitamine, minerale și aminoacizi, esențiali pentru organism, bogat în vitamina A și C, complexul B, E, P, K, F, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier și sodiu, beta-caroten, aminoacizi esențiali și acizi grași esențiali.
- întărește imunitatea și activitatea inimii.
- combate stresul, anemia și hepatita.
- inhibă pofta de mâncare.
Pentru un efect regenerativ consistent, se recomandă consumul a 20 de ml de extract de cătină dimineața, înainte de micul dejun.
La copii între 3 şi 7 ani: în general, 1 ml, în puţină apă, de 2 ori pe zi, înainte de mese. 1 ml=aprox. 25 de picături
Nu contine : aditivi, conservanti sau adaos de zahar !
Compozitie: suc de catina 100% direct din recolta ecologica controlata.
Nu există suficiente dovezi care să arate că există interacțiuni negative ȋntre consumul de cătinei și perioada de sarcină și alăptare. Totuși pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi ȋntotdeauna vă rog să consultați medicul, viața e prea scurta și frumoasă pentru a fi luată drept loterie.
Atunci cȃnd este folosită ca și medicament, sub formă de ceaiuri spre exemplu există pericolul de apariție a vȃnătăilor sau de creștere a timpului ȋn care se coagulează sȃngele la persoanele care au predispoziție la acest fenomen. Așa că mare atentie, mai ales dacă sunteți hemofilici.
Cătina actionează ȋn direcția scăderii tensiunii arteriale. Prin urmare la persoanele cu tensiune arterială prea mică există pericolul de agravare a problemei
Avȃnd proprietatea de a mării timpul de coagulare a sȃngelui există ȋngrijorarea că prin consumul de cătină s-ar putea duce la sȃngerarea ȋn plus ȋn timpul sau după operație. Din acest motiv se recomandă ca ȋnainte cu două sȃptȃmȃni de operație să fie stopat consumul de produse ce contin cătină
Se păstrează la loc răcoros (8-15 C) și uscat, ferit de îngheț și soare.
După deschidere se păstrează la frigider (5-10 C) și se consumă în maxim 7 zile.
Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenţie deosebită. Se recomandă consultarea doctorului pediatru şi cunoştinţe aprofundate de fitoterapie.
Toate informatiile din acest site sunt publicate cu scop informativ si nu substituie sfaturile sau prescriptiile medicului dumneavoastra sau a oricarui personal medical calificat. Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini cu rolul de a diagnostica sau trata oricare probleme de sanatate sau boala sau de a inlocui medicamentele si tratamentele prescrise de persoanalul medical autorizat.
sursa foto/ https://www.bio-superfuuds.ro/bio-suc
CetateaDacilor.ro .
Taverna .
Contact .
Toate drepturile rezervate © 2021