La doi pasi de Mănăstirea “Corbii de Piatră”, asezată în satul Jgheaburi, comuna Corbi, o biserică rupestră ce datează din secolul al XIV-lea, parte din triunghiul sacru al Argesului, se afla casa Mamei Uța, o casa plina de istorie ce vine din timpurile îndepartate. Situată sub o scobitură imensă de piatră, casa cu pereți din lut, de culoare albastră, ne poartă în alte timpuri, ne amintește de mirajul anilor care au trecut, și este semnul tradițiilor și obiceiurilor din Dacia strabună.
Casa Mamei Uța, Maria Vlădescu după răposatul ei soţ, şi Jghebeanu după numele de fată, este singura de pe pământ cu o cascadă naturală în grădină. Șiroiul de apă prăvălit pe jgheabul de piatră, de la o înălțime de opt metri, taie răsuflarea privitorilor.
Un decor ce vine din vremea dacilor, curtea casei, cu numeroase flori ce zambesc din iarba verde, se descoperă o lume a legendelor. Bolovanii din piatră cu forme stranii par mai degrabă ouă de dinozaur sau fragmente din statui ciclopice de uriașii pământului pomeniți înainte de Potop. Legenda prinde viață dat fiind faptul că odată ridicată privirea în peretele de gresie, un picior imens și pietrificat își face apariția, distingându-se, fără nicio îndoială, coapsa și genunchiul uriașului, captive în stânca de piatră.
In casa albastră Mama Uța și-a crescut fiica, paturile de altădată parcă iși păstreaza mirosul copilăriei, leagănul și preșurile țesute până la prispa plină de flori, se află tot acolo, un decor decupat dintr-o poveste.
Când Dumnezeu a chemat-o lângă El, la 87 de ani, pesemne că voia să știe mai multe despre orânduirea lumii, să „guste” din poveștile bătrânei și să afle secretul fericirii ca să-l împărtășească și altora. Mama Uța și-a lăsat jos, pe Pământ, comoara unei vieți simple, ţesută curat și frumos și a plecat să moară puțin. Așa cum fac toți oamenii.
„Casa a fost străbunicii, apoi a bunicii. E construită încă din 1868, dar la Primărie actele au fost făcute ceva mai târziu. Acolo a locuit bunica soției, acolo a copilărit și crescut soția mea”, ne-a relatat Nicolae Sescioreanu. L-am găsit în curte, înconjurat de vizitatori, în continuă miscare, povestește cu atât patos și har divin. Oamenii îi sorb cuvintele și îl ascultă vrăjiți. Este o scenă venită din filmul vieții, o poartă a timpului pe care numai acest om o poate deschide.
El împreună cu soția sa Mihaela Sescioreanu, nepoata Mamei Uța, muncesc de dimineaţa până seara şi sunt foarte ataşaţi de aceste locuri desprinse parcă din povești.
Despre uriașul zidit în piatră Nicolae Sescioreanu spune că : „Înainte de potopul lui Noe se spune că existau oameni uriași, oameni care măsurau 7 metri. Unul dintre ei pare că a fost prins la noi aici. Au venit specialiști chinezi, americani și-au luat probe din zona șoldului. Asta se întâmpla acum câțiva ani. Încă așteptăm rezultatul”, apoi ne-a arătat în iarbă câteva pietre.
Se mândrește cu fatul că în curtea sa au fost filmate secvențe din Răpirea Fecioarelor, 1967, cu Marga Barbu. Mama Uța a primit-o pe celebra actriță în camera din partea dreaptă, camera de oaspeti, unde sunt doua paturi traditionale, icoane, fotografii si elemente de port traditional.
În gospodăria cu Căsuță Albastră, undeva în fundul curții, sub o boltă de stâncă, să găsește o scăldătoare săpată în stâncă, se spune că aici este locul de botez al dacilor.
De un secol și jumătate locul este neschimbat.
Cum ajungi aici: Localitate Corbi este situată în zona central-nordică a județului Argeș, pe cursul mijlociu al Râului Doamnei, la 55 km de municipiul Pitești, 34 km de Câmpulung și 31 km de Curtea de Argeș.
Pentru dumneavoastră, Burebista din Cetatea Dacilor.