Pe drumuri de munte – Loc de poveste, loc de odihna – Perla Dacilor

Pe drumuri de munte
Loc de poveste, loc de odihna,

Perla Dacilor

 

 

      Când te-ai hotărât să ajungi în Munții Orăștiei trebuie musai să începi cu cetatea de căpătâi a dacilor, Sarmisegetuza Regia. Este așezată strategic pe cea mai înaltă culme pentru a cuprinde cu vederea întreaga zonă. Odată ce ai pășit dincolo de ziduri ai intrat in cel mai important centru religios și economic al dacilor de până la invazia romanilor (anul 106 e.n). Aleargă pe drumurile pavate cu lespezi de calcar și admiră locuințele, hambarele, rezervoarele de apă, atelierele și magaziile din cele două cartiere, de est și de vest. Nu-i așa că este un complex amplu și mirific de locuire al dacilor? Gândul iți fuge la drumul pe care l-ai parcurs până aici, mare parte cu autoturismul și doar 800 m pe jos, oare strămoșii noștri cum au adus blocurile de piatră din care s-a înfăptuit cetatea?
      Un pic mai sus de zidul vestic, un olar plămădește cu mâinile sale vasul de ceramică pe care drept mărturie va sta scris DECEBALUS PER SCORILO Probabil cel mai celebru artefact găsit de arheologi la Sarmizegetusa Regia, vasul cu inscripția „Decebalus per Scorilo” continuă să își păzească tainele. Vasul care poartă această inscripție este unul cu totul ieșit din comun. Avea forma unei pâlnii și a fost lucrat la roată, din lut roșiatic. Dimensiunile sale (raportate la forma ciudată a vasului) sunt impresionante: înălțimea 75 cm, diametrul gurii 125 cm, iar cel al fundului de doar 6 cm (cifrele variază puțin de la un autor la altul). Buza îngroșată a fost străpunsă de patru perforații, situate față în față două câte două, care sugerează, spun specialiștii, că vasul era suspendat. Locul în care a fost găsit vasul pare să fie unul dintre cele mai importante „microcartiere” ale Sarmizegetusei Regia. Este vorba de un platou cu șase mici terase, situat în apropierea cisternei orașului, în așezarea civilă de vest, la câteva sute de metri depărtare de Poarta de Vest. Pe terasa II a fost găsit vasul cu inscripție, într-o clădire impresionantă. Pe terasa IV, situată lângă terasa II, se află o altă clădire, rectangulară, din chirpici, cu două încăperi și cu inventar bogat, inclusiv o serie de arme. Pe terasa V s-a găsit celebra trusă medicală a unui chirurg dac (sau străin, venit să presteze în capitala lui Decebal), într-o clădire circulară, cu diametrul de 6 m, ce avea pereții din gard de nuiele. Nu am găsit informații despre terasele I, III și VI. Cert este că întreg ansamblul celor șase terase este unul deosebit.
    Hai să coborâm din cetate, pe drumul via sacra, în piațeta unde sunt amplasate sanctuarele. Aici înțelepții au scris istoria antichității. Acesta este templul antic al Daciei. Poporul dac a ocupat acest oraş incredibil în munţi până când romanii au sosit şi l-au distrus complet, înlăturând din istorie imaginile şi povestirile despre cultura şi religia dacică. La sud, la fel s-a întâmplat şi cu tracii. Culturi uitate. Religii uitate. Acest loc are atât de multă rezonanţă spirituală.
      Sanctuarele sunt de formă patrulateră (Sanctuarul mare de calcar, Sanctuarul mic de calcar, cele două Sanctuare patrulatere de andezit şi Sanctuarul mare de andezit) şi de formă rotundă (Sanctuarul mare circular şi Sanctuarul mic circular). S-au păstrat din ele bazele de coloană din piatră, pe care se ridicau coloane de lemn sau de andezit. Sanctuarul mare este reprezentarea în piatră a calendarului dacic. Discul solar, din andezit, reprezintă soarele şi arată caracterul urano-solar al religiei geto-dacice.
      Spiritul locului încă se păstrează, când vi aici nu uita să te încarci din sanctuarele străvechi cu energie pozitivă, locuri considerate încă păzite de Lupul Alb, preotul lui Zamolxis. Dar mai ales umblă desculț prin cetate și te vei simți ca un dac adevărat.
     Cum totul are un început și un sfârșit, la fel se întâmplă și cu vizita ta în cetate. Cobori alene pe drumul către poalele munților și pe nesimțite te fură dorința de a medita și a reflecta la avalanșa de gânduri ce iti trec prin minte. Parca nu vrei să te dezlipești prea curând de acest loc. Ei bine poți să o faci o alegere inteleapta.

      Nu departe de cetate, într-un spațiu verde, lângă pădure, se află un loc, parca rupt din Rai. Aici poți gasi odihna după care tânjești și mai ales poți gusta din bucate bine alese și pline de gust. Aici este PERLA DACILOR.

   Un hotel ce oferă cazare cu grădină, parcare privată gratuită, terasă și restaurant. Clasificat cu 3 stele, pune la dispoziție WiFi gratuit și un bar. Unele camere au balcon cu vedere la râu. Fiecare cameră a hotelului este prevăzută cu dulap, TV cu ecran plat, lenjerie de pat, prosoape și baie privată. Oaspeții de la Perla Dacilor pot savura un mic dejun à la carte.

 

      Experienta avuta aici a fost minunata. Curatenie exemplara, gazdele de o ospitalitate iesita din comun, dar mai ales calitatea si bunul gust al detaliilor amenajarilor interioare fac diferenta.
      Povestea din Cetate s-a impletit armonios cu cea din Perla Dacilor.
Pentru rezervari : telefon 0735233510.

 

Articol:  Bogdan Neacsu (Burebista din Cetatea Dacilor)

6 păreri despre “Pe drumuri de munte – Loc de poveste, loc de odihna – Perla Dacilor”

  1. Cetatea a fost , este si va fi cel mai mare mister al Daciei.
    Cat despre locatia Perla Dacilor abia astept sa ajung acolo.

  2. Pensiune nouă, elegantă, cu finisaje și mobilier de calitate, cu personal amabil și mâncare bună. Foarte aproape de Sarmisegetusa Regia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×