Semințe de dovleac – beneficii și contraindicatii

• Seminte de dovleac – Beneficii
o Sănătatea oaselor
o Diabet
o Sănătatea inimii
o Digestia și scăderea în greutate
o Sistemul imunitar
o Previne insomnia
o Sarcină
o Actiune antioxidantă
o Sănătatea pielii și a ochilor
o Seminte de dovleac – valori nutritionale
• Riscuri ale consumului de semințe de dovleac
• Concluzii

Semințele de dovleac sunt semințe comestibile, de obicei prăjite sau consumate în stare naturală uscate. Semințele de dovleac alături de semințele de floarea soarelui sunt probabil cele mai consumate gustari dintre mese în Romania. Sunt un ingredient obișnuit în bucătăria mexicană și sunt adăugate în produsele de panificație.

Seminte de dovleac – Beneficii

Semințele de dovleac sunt o sursă bună de uleiuri sănătoase, magneziu și alți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea inimii, oaselor și a altor organe.
Semințele, în general, sunt considerate surse excelente de potasiu, magneziu și calciu.
Semințele de plante sunt, în general, o bună sursă de acizi grași polinesaturați și antioxidanți.
Acizii grași din semințele de dovleac conțin o serie de substanțe nutritive benefice, precum steroli, squalene și tocoferoli. Cercetătorii au descris profilul de acizi grași din semințe, boabe și leguminoase drept „favorabile”.

Sănătatea oaselor
Semințele de dovleac sunt o bună sursă de magneziu, care este important pentru formarea oaselor și întărirea oaselor. Aportul ridicat de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mai mare și s-a dovedit că scade riscul de osteoporoză la femei după menopauză.

Diabet
Nutrienții din semințele de dovleac pot ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2. Categorii de oxigen reactiv (ROS) joacă un rol în dezvoltarea diabetului, iar antioxidanții pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.
Într-un experiment, șobolanii diabetici au început să se recupereze după ce au urmat o dietă care conține un amestec de semințe de in și de dovleac.
După cum am spus, semințele în general și cele de dovleac în special sunt o sursă bună de magneziu.
Studiile au sugerat că pentru fiecare 100 de miligrame (mg) o creștere zilnică a aportului de magneziu, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 scade cu aproximativ 15%.
O porție de 100 de grame (g) de semințe de dovleac poate conține peste 90 mg de magneziu. Nivelurile scăzute de magneziu din organism pot afecta secreția de insulină și sensibilitatea mai mică la insulină.

Sănătatea inimii
Ameliorarea profilurilor lipidice a fost observată cu un aport de 365 de miligrame de magneziu pe zi.
Semințele de dovleac conțin acizi grași omega-3 și omega-6, antioxidanți și fibre. Această combinație are beneficii atât pentru inimă, cât și pentru ficat.
Fibra din semințele de dovleac ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge și la scăderea riscului de boli de inimă.
Cercetările de până acum sugerează că omega-3 poate:
• scade riscul de tromboză și aritmii, care duc la atac de cord, accident vascular cerebral și
• moarte subită cardiacă
• reduce nivelul LDL, colesterolul total și trigliceridele
• reduce ateroscleroza, o acumularede grăsimi pe pereții arterei
• îmbunătățirea funcției endoteliale, o măsură a sănătății circulatorii
• tensiunea arterială ușor mai mică
S-au descoperit că semințele de dovleac conțin steroli. Într-o cercetare, oamenii de știință au descoperit că în fiecare 100 g de sâmburi de semințe de dovleac exista aproximativ 265 mg de steroli.
Se știe că sterolii din plante și fitosteroli ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL „rău”.
Cercetări efectuate prin studii clinice au concluzionat în 2013 că, combinația de nutrienți prezenți în semințele plantelor poate ajuta la protejarea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor coronariene și a diabetului de tip 2.


Digestia și scăderea în greutate
Alte beneficii ale unei diete bogate în fibre includ:
• contribuind la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece te simti plin pentru mai mult timp după mâncare
• sporirea sănătății digestive
• tranzit intestinal sănătos

Sistemul imunitar
Uleiul din semințe de dovleac are un conținut ridicat de vitamina E și alți antioxidanți.
Vitamina E ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea vaselor de sânge sanatoase. OMS recomandă consumul de semințe ca sursă de vitamina E.

Previne insomnia
Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de triptofan, un aminoacid folosit pentru tratarea insomniei cronice. Deoarece organismul îl transformă în serotonină, hormonul „relaxant”, iar melatonina, „hormonul somnului”.
Un studiu publicat în 2005 în Nutritional Neuroscience a sugerat că, consumul de triptofan dintr-o sămânță de dovlece alături de o sursă de carbohidrați a fost comparabil cu triptofanul de grad farmaceutic pentru tratamentul insomniei.
Să consumi câteva semințe de dovleac înainte de culcare, cu o cantitate mică de carbohidrați, cum ar fi o felie dintr-un fruct, poate fi benefic în furnizarea organismului de triptofan necesar pentru producerea melatoninei.

Sarcină
Cercetărileau stabilit că fiecare 100 g de semințe de dovleac conțin 7,99 mg de zinc.
Pentru adulții de sex masculin cu vârsta de peste 19 ani, ODS recomandă un aport zilnic de 11 mg de zinc și 8 mg pentru femei.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 80 la sută dintre femeile din întreaga lume au un aport inadecvat de zinc. Nivelurile scăzute de zinc modifică nivelurile circulante ale mai multor hormoni asociate cu debutul travaliului.
Nutriționiștii recomandă zinc suplimentar în timpul sarcinii, deoarece este probabil să îmbunătățească sănătatea.
Zincul este esențial și pentru o funcția imunitară normală și pentru prevenirea infecțiilor uterine. Cauze care ar putea contribui la nastere prematură.


Actiune antioxidantă
Specialiștii consideră că uleiul din semințe de dovleac care nu este rafinat oferă o protecție antioxidantă.
Acest lucru se datorează acizilor grasi polisaturati și conținutului de antioxidanți lipofili. Rafinarea unui ulei elimină sau reduce aceste substanțe.
Antioxidanții sunt considerați a fi „epurați”, însărcinați cu eliminarea deșeurilor nedorite cunoscute sub numele de radicali liberi. Dacă aceste substanțe rămân în organism, există un risc mai mare pentru o serie de probleme de sănătate.
Antioxidanții au o gamă largă de utilizări, inclusiv reducerea inflamației. Un studiu, publicat în 1995, a constatat că, la șobolani cu artrită, simptomele s-au îmbunătățit după ce a luat ulei de semințe de dovleac.
Un studiu german, publicat în 2012, a sugerat că un consum mare de semințe de dovleac poate fi legat de un risc mai mic de cancer la sân după menopauză.

Sănătatea pielii și a ochilor
Semințele de dovleac sunt o bună sursă de squalen, un compus antioxidant care este similar cu beta-carotenul ce care se găsește în morcovi.
Squalenul apare pe în țesuturile corpului și pare să joace un rol în protejarea pielii în timpul expunerii la radiații UV și la alte tipuri de radiații.
Studiile pe animale au sugerat, de asemenea, că squalenul poate juca un rol important în sănătatea retinei.


Seminte de dovleac – valori nutritionale
100 de grame de seminte de doveac crude conțin:
• 127 calorii
• 15 g de carbohidrați ( redispos 0 g de zahăr și 17,9 g de fibre)
• 5 mg de redisp
• 21,43 g grăsime, din care 3,57 este saturat
• 20 mg de calciu
• 0,9 g fier
• 1 g de acizi grași saturați


Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă de magneziu, zinc, cupru și seleniu.
Un redis științific a descoperit că 100 g semințe de dovleac conțin:
• 7,99 mg zinc
• 9,76 mg fier
• 78,18 mg de calciu
• 90,69 mg de magneziu
• 20,56 mg sodiu


Riscuri ale consumului de semințe de dovleac
Nu există dovezi sau studii redis legate de efecte adverse sau riscuri de supradoze de consum ale semințelor de dovleac. Touși avand in vedere cantitatea mare de grasimi vegetale pot apărea simptome de greață sau vărsături dar în cazuri de consum a unor cantități mari de semințe crude.
Semințele au un conținut ridicat de grăsimi, deci sunt redispose la râncezire. Păstrați semințele de dovleac într-un loc rece, întunecat și uscat pentru a păstra calitatea semințelor un timp cât mai îndelungat.
Dacă sunt păstrate corespunzător, semințele de dovleac își mențin valablitatea 3-4 luni.
Copiii mici trebuie supravegheați atunci când mănâncă nuci sau semințe, deoarece ar putea provoca sufocare.
Este de preferat să aveți o dietă variată decât să vă concentrați pe alimente individuale ca soluție pentru îmbunătățirea sănătații.

Concluzii
Semințele de dovleac sunt o sursă dovedită de nutrienți și minerale. Introducerea lor în dieta zilnică are redispos pentru sănătatea organismului. Consumul de semințe de dovleac ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, a oaselor și a pielii sau a vederii. Desi nu există riscuri dovedite ale consumului de seminte de dovleac, aveti grijă la depozitarea acestora pentru că sunt redispose la râncezeală.

Sursa https://sanatatesinatura.info/seminte-de-dovleac-beneficii-si-contraindicatii/

 

3 păreri despre “<strong>Semințe de dovleac – beneficii și contraindicatii</strong>”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×