De ce este important sa asezam sticlele in pozitie orizontala.
Se spune despre vin ca devine mai bun odata cu varsta. Acest lucru depinde insa in mare masura de modul in care vinul este depozitat. Un vin de calitate – fie ca este alb, rose sau rosu – va putea fi savurat si peste ani de zile, cu conditia sa fie pus la pastrare in mod corect. Acest lucru se poate realiza respectand o serie de reguli stricte, care tin de pozitionarea sticlei, de temperatura, umiditate sau lumina. Recipientul in care vinul este depozitat si dopul contribuie la pastrarea calitatii si sporirea acesteia in timp.
Cum se pastreaza corect o sticla de vin desfacuta
Conditii optime pentru depozitarea corecta a vinului
Ideal, vinul ar trebui pastrat intr-un subsol rece, dar nu umed. Daca nu detii insa un spatiu care sa poata fi transformat intr-o pivnita, poti improviza niste rafturi simple, intr-un loc sigur si racoros. Evita locuri precum bucataria, camera pentru uscatul rufelor sau cea in care se afla boilerul, pentru ca prezinta fluctuatii de temperatura, care vor afecta calitatea vinului.
Gaseste un spatiu ferit de lumina soarelui, ca o debara, si asaza sticlele pe rafturi cu eticheta la vedere. In acest fel nu vei fi nevoit sa le misti inutil, doar pentru a vedea ce contin. Aceasta regula este importanta, mai ales daca vorbim despre vinurile de colectie, pe care vrei sa le invechesti. Vinul trebuie pastrat in aceeasi pozitie, fara sa fie agitat. Dacă nu tii cont de acest lucru, sedimentele din sticlele de vinuri vechi vor fi miscate, iar textura bauturii se va schimba.
Daca nu intentionezi sa pastrezi vinul mai mult de cateva luni, regulile de depozitate nu trebuie urmate cu strictete. O camara intunecata este suficienta pentru a pastra aroma si calitatea vinului achizitionat. Pentru pasionatii care vor sa invecheasca vinul si stiu ce vinuri sa achizitioneze in acest sens, specialistii au gandit sisteme profesionale de depozitare.
Imbutelierea corecta pentru depozitarea vinului
Vinul poate fi pastrat in sticle pana cand atinge un potential maxim de invechire, care depinde de tipul de vin. Cel alb se maturizeaza mai repede decat vinul rosu si poate fi pastrat in sticle de la 4 pana la 18 ani. Vinul rosu poate sta imbuteliat de la 8 la 20 de ani inainte de a fi consumat. Maturarea trebuie verificata constant in aceasta perioada, prin analizarea in detaliu a sticlelor, dar si prin degustare.
Marii producatori folosesc linii automate de imbuteliere. Micii producatori sau cei care produc vin din hobby pot folosi butelii de sticla sau sistemul bag in box. La imbuteliere mai sunt necesare dopuri de pluta, un dopuitor si accesorii de uscare si umplere a sticlelor. Daca vrei, poti folosi si capsule termocontractabile, care vor proteja dopul de pluta.
Procesul de imbuteliere se realizeaza neaparat intr-un mediu steril:
- Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa speli si sa dezinfectezi sticlele, chiar daca sunt la prima folosire. Dezinfectarea se poate face cu dioxid de sulf;
- Se trece la umplerea sticlelor cu vin: trebuie sa ai grija sa lasi circa un centimetru gol;
- Urmatorul pas este dopuirea, care trebuie realizata rapid, pentru ca vinul sa nu stea foarte mult in contact cu aerul;
- Sticlele nu trebuie culcate in primele 24 de ore de la imbuteliere. In acest timp, dopurile de sticla se vor mula perfect pe gatul recipientului. Dupa o zi, sticlele pot fi asezate in pozitie orizontala.
Imbutelierea bag in box se realizeaza cu o punga etansa, asezata intr-o cutie. Este recomandata pentru cantitati mari de vin. Avantajul acestui sistem este ca previne oxidarea vinului, o punga deschisa putand fi usor resigilata. Pentru a realiza acest tip de imbuteliere, vei avea nevoie de un pistol dozator special – care poate fi folosit si pentru umplerea altor recipiente – si de un suport.
Momentul potrivit pentru depozitare
Imbutelierea vinului este un proces complex, in cadrul caruia trebuie sa tii cont de mai multi factori. Aceasta se face in momentul in care bautura a atins proprietatile organoleptice corespunzatoare. Pentru ca acest lucru sa se intample, este important ca strugurii folositi sa fie sanatosi, producerea propriu-zisa a vinului sa se desfasoare in conditii optime de igiena, vinul sa fie protejat de boli sau de oxidare si sa fie stabilizat – adica sa fie pritocit de cel putin doua sau trei ori, sa fie limpede si tratat cu SO2 (dioxid de sulf).
Recipientele potrivite pentru depozitarea vinului
Vinul se depoziteaza cel mai adesea in butelii de sticla, care se aleg in functie de tipul si de calitatea vinului, dar si dupa perioada de pastrare. Astfel:
- Pentru vinuri albe si rose destinate consumului curent – sticle Bordeaux, transparente, de 0,75, 1 sau 1,5 litri;
- Pentru vinuri rosii destinate consumului curent – sticle Bordeaux, verzi-brune, de 0,75, 1 sau 1,5 litri;
- Pentru vinuri albe si rose premium – sticle premium Bordeaux, de 0,75 l;
- Pentru vinuri rosii premium – sticle premium Bordeaux, de 0,75 l.
- Dopul si eticheta, accesorii importante pentru depozitarea vinului
Dopurile de pluta se pot clasifica in functie de calitatea acestora, dar si dupa dimensiuni. Rolul lor este de a asigura microoxigenarea vinului din butelii. Astfel:
- Pentru vinuri albe si rose destinate consumului curent – dop Aglomerat 38×23, Microaglomerat 38×23,5, Colmatat 38×24;
- Pentru vinuri rosii destinate consumului curent – dop Aglomerat 38×23, Microaglomerat 38×23,5, Colmatat 38×24;
- Pentru vinuri albe si rose premium – dop Colmatat 45×24, Natural First 45×24, Natural Super 45×24;
- Pentru vinuri rosii premium – dop Colmatat 45×24, Natural First 45×24, Natural Super 45×24.
Eticheta este si ea importanta, pentru ca va contine toate detaliile despre vinul din sticla, de la soi, la anul de productie.
Temperatura si umiditatea optime pentru depozitarea corecta a vinului
Temperatura la care pastrezi vinul este foarte importanta, daca vrei ca bautura sa-si pastreze gustul deosebit ani la rand. Temperaturile ridicate nu sunt cele mai bune prietene ale vinului. Astfel, daca termometrul din camera unde depozitezi vinul arata mai mult de 21 de grade Celsius, bautura isi va pierde din savoare.
Astfel temperatura potrivita pentru depozitarea vinului este cuprinsa intre 7 si 18 grade Celsius, dar ideal ar fi ca aceasta sa nu depaseasca 12-13 grade.
Daca te gandesti ca frigiderul este locul ideal pentru depozitare, afla ca si o temperatura mai mica de 7 grade poate afecta calitatea vinului. Dopul se usuca la temperaturi prea mici si astfel va permite infiltrarea aerului, care va afecta in mod negativ aroma specifica vinului.
La fel de important este sa feresti buteliile de vin si de temperaturile de inghet, pentru ca bautura isi va pierde astfel din savoare. In plus, exista inclusiv riscul ca sticla sa se sparga, pentru ca vinul va creste in volum la astfel de temperaturi.
Si fluctuatiile de temperatura dauneaza calitatii vinului. Dopul poate suferi modificari, care pot lasa aerul sa patrunda in interiorul sticlei.
Umiditatea camerei unde este pastrat vinul este importanta si trebuie avuta in vedere. Ideal, sticlele de vin ar trebui pastrate intr-un nivel de umiditate de 70%, insa expertii sunt de parere ca un grad de umiditate cuprins intre 50 si 80% nu afecteaza calitatea vinului. Un aer prea uscat duce la uscarea dopului, care lasa astfel aerul sa patrunda in sticla. Un aer prea umed, in schimb, favorizeaza aparitia mucegaiului.
Vestea buna este ca poti rezolva aceasta problema cu ajutorul unui dezumidificator sau a unui umidificator, in functie de necesitati.
Inclinarea sticlelor si de ce este importanta inclinarea sticlelor
Depozitarea buteliilor de vin la orizontala este importanta. Numai in acest fel va intra vinul in permanenta in contact cu dopul. Daca aceasta regula este incalcata, dopul se va usca si va permite patrunderea aerului in sticla.
Daca nu intentionezi sa pastrezi vinul timp de foarte multi ani, depozitarea la orizontala nu este imperios necesara. Insa te va ajuta sa economisesti spatiu si cu siguranta nu va avea un impact negativ asupra calitatii vinului.
Rolul luminii in depozitarea corecta a vinului
Lumina, mai ales razele soarelui, reprezinta o problema serioasa atunci cand vrei sa depozitezi vin pe termen mediu si lung. Si asta pentru ca razele UV pot afecta calitatea vinului. Tocmai de aceea viticultorii folosesc sticle colorate pentru depozitarea vinului. Acestea protejeaza bautura, la fel cum ochelarii de soare iti protejeaza ochii.
Cele mai sensibile la razele soarelui sunt vinurile albe si cele rose, care isi vor modifica atat gustul, cat si nuanta, daca nu sunt protejate. Nici vinul rosu nu trebuie depozitat in soare, insa acesta este mai putin sensibil.
Camera in care este depozitat vinul trebuie sa fie dotata insa cu un bec, de preferinta incandescent, mai sigur pentru vin decat cele fluorescente.
Spatii pentru depozitarea corecta a vinului
Vinul este o bautura nobila, care trebuie rasfatata. Acesta isi pierde imediat din calitati atunci cand este depozitat intr-un spatiu care nu este pe placul lui. Tocmai de aceea, ideal, depozitarea vinului se va face intr-un mediu care poate fi controlat – de exemplu, o pivnita. Aici temperatura, umiditatea, lumina sau ventilatia pot fi ajustate pentru a crea un mediu optim.
Daca nu locuiesti la casa si nu dispui de o pivnita, solutii se gasesc. Intr-un apartament trebuie sa te asiguri in primul rand ca nu exista fluctuatii importante de temperatura. Apoi, poti apela oricand la ajutorul unui racitor – un fel de frigider conceput special pentru vinuri.
Rafturi pentru depozitarea corecta a vinului
Foarte important in depozitarea corecta a vinurilor este sa dispui de rafturi special concepute pentru acest lucru. Sunt construite astfel incat sticlele sa stea in aceeasi pozitie. In plus, trebuie sa ai grija ca atunci cand vrei sa scoti una dintre sticle, pozitia celorlalte sa nu sufere modificari.
Odata cumparat raftul sau rafturile speciale pentru buteliile de vin, trebuie sa mai ai in vedere un lucru. Exista o ordine corecta de asezare a sticlelor pe un astfel de raft. Astfel, pe etajera de jos se vor pozitiona vinurile spumante, pe urmatoarea etajera cele albe, iar pe etajerele de sus cele rosii. Si asta pentru ca vinul spumant trebuie pastrat la o temeratua mai scazuta.
Incaperi amenajate pentru depozitarea corecta a vinului
Este de preferat sa depozitam vinurile in spatii amenajate special pentru acest lucru, cum sunt pivnitele. Daca stai insa la apartament si nu dispui de un astfel de spatiu, poti depozita vinul direct in dulapuri, pastrand regula de care aminteam mai sus – buteliile trebuie sa ramana in pozitie orizontala. In plus, trebuie sa ai in vedere si aerisirea frecventa a dulapului. In acest fel vei evita ca umiditatea din el sa creasca si sa afecteze calitatea vinului. Fii atent si la lemnul din care este realizat dulapul. Acesta nu trebuie sa dea semne de putrezire sau sa miroasa a umed.
Inainte sa plasezi sticlele in dulap, curata spatiul, tocmai pentru a feri vinul de mucegai. Si nu amplasa niciodata vinul in dulapuri unde tii si alimente precum fructe sau legume. Acestea se pot altera si pot afecta astfel calitatea bauturii.
Pe langa dulapuri, intr-un apartament, vinurile pot fi pastrate si intr-o camara, in care poti instala inclusiv rafturi speciale.
Toate aceste slolutii sunt destinate insa pastrarii vinului pe perioade scurte de timp. Colectionarii de vin isi construiesc crame speciale sau au cel putin frigidere destinate pastrarii vinului in conditii optime. Iar cei cu adevarat pasionati, care detin soiuri rare si foarte scumpe, le pastreaza direct in pivnitele producatorilor. Cea mai celebra este cea de la Cricova, Republica Moldova, acolo unde isi depoziteaza vinurile unii dintre cei mai puternci oameni din lume – Vladimir Putin si Angela Merkel.
Si in Romania exista crame care ofera astfel de servicii – de exemplu, la Recas, langa Timisoara.
In aceste pivnite speciale, vinul poate fi tinut si in butoaie de stejar, pentru maturare.
Frigidere speciale pentru depozitarea corecta a vinului
Daca nu dispui de un spatiu special pentru depozitarea vinurilor, unde conditiile de mediu pot fi controlate, poti apela la varianta unui racitor de vinuri. Unul mic poate depozita pana la 30 de sticle, iar marele lui avantaj este ca ii poti seta temperatura optima pentru pastrarea vinului. De ce ai cumpara insa un frigider special pentru vin, cand deja ai un frigider clasic? Cum spuneam si mai sus, vinul este pretentios, iar calitatea lui poate fi afectata inclusiv de lumina frigiderului, care se aprinde cand deschizi usa, sau de vibratiile pe care le produci cand il inchizi.
Cum se pastreaza corect o sticla de vin desfacuta
Odata ce ai desfacut o sticla de vin, bautura trebuie consumata cat mai repede. Daca ti-a ramas vin intr-o butelie, acesta poate fi pastrat fara sa-si schimbe gustul, insa nu in orice conditii si nu pentru mult timp.
Durata maxima de pastrare a vinului desigilat
Sigilarea temporara a sticlei pentru o pastrare cat mai buna se face in functie de tipul de vin. Astfel, vinul spumant poate fi pastrat timp de maximum trei zile de la deschidere, insa numai daca folosesti un dop special pentru astfel de vinuri, pentru a resigila pe cat posibil sticla.
Cu un dop de pluta, vinul dulce alb, dar si cel rose, poate fi pastrat in frigider pana la 5-7 zile. La fel, cu un dop de pluta, cel alb corpolent, de la 3 pana la 5 zile.
Vinurile fortificate, cum este cel de Porto, rezista fara sa isi schimbe gustul si pana la 28 de zile de la deschidere. Insa trebuie ferit neaparat de caldura si de lumina.
Asadar, pastreaza sticlele de vin deschise ferite de lumina soarelui, la temperatura camerei. Cat despre frigider, acesta este solutia ideala de conservare a vinului, chiar si a celui rosu.
Exista numeroase solutii pentru depozitarea in conditii optime a vinului, atat pentru cei care vor sa-l consume in cativa ani sau cateva luni, cat si pentru adevaratii pasionati, care colectioneaza sticle rare. Cel mai important este ca sticlele sa fie pastrate in pozitie orizontala, ferite de razele soarelui si de umiditate excesiva.
În ce condiții trebuie păstrat vinul de casă
În ciuda faptului că vinul de casă este dificil de păstrat, dacă respectați câțiva pași simpli în procesele de obținere și de depozitare, vă veți putea bucura timp îndelungat de vinul produs la dumneavoastră acasă.
Principalele aspecte pe care trebuie să le urmăriți în perioada de depozitare a vinului făcut de dumneavoastră sunt cele legate de lumină, temperatură, umezeală și tipul recipientului folosit la păstrare.
Vinul de casă poate fi păstrat pentru o perioadă îndelungată dacă este ținut într-un vas mereu plin, la o temperatură ideală de 10-12°C și ferit de lumină.
„O condiție esențială pentru a păstra vinul un timp îndelungat este să fie ținut într-un vas, recipient mereu plin. Un alt aspect care trebuie luat în calcul la depozitarea vinului este temperatura. Acolo unde decideți să țineți vinul, trebuie să aveți o temperatură medie cuprinsă între 10-12°C. Se poate admite și o temperatură ceva mai mare, de maxim 20°C, dar ideal ar fi să aveți între 10 și 12°C. Obligatoriu, vinul trebuie ferit de lumină, nu trebuie ținut în soare sau în încăperi luminate pe tot parcursul zilei. Ideal ar fi să avem o pivniță unde să facem vinul și ulterior tot în acel spațiu să îl și depozităm.
De Burebista
Surse: Crama-Histria, MustdeJidvei.ro
1 părere despre “<strong>Cum depozitam corect vinul.</strong>”
Foarte interesant si util