Plantarea pomilor fructiferi

Când se plantează pomii fructiferi?

Plantarea pomilor fructiferi se face întotdeauna în perioada de repaos vegetativ, al cărei început este semnalizat de căderea frunzelor, de regulă, în luna octombrie.

Pornirea în vegetație este semnalizată de umflarea mugurilor și pornirea creșterilor, în a doua lună de primăvară.

Aceste două perioade diferă de la specie la specie, iar atunci când plantezi pomii este bine să iei în considerare atât condițiile atmosferice, cât și anotimpul în care se face plantarea.

Plantarea pomilor primăvara

Plantarea de primăvară se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație, însă această este mai puțîn eficientă pentru un număr mare de specii de pomi. Acest lucru înseamnă că există un risc crescut că puiețîi să nu se prindă și sistemul radicular al plantei să aibă mai mult de suferit.

Pentru a nu intră în faza de vegetație, pomii sunt ținuți la rece. Odată ce aceștia au început procesul de înmugurire, plantarea nu mai este o soluție, întrucât puieții nu se vor prinde.

Plantarea pomilor toamna

Cea mai benefică perioadă de plantare pentru majoritatea speciilor de pomi fructiferi este toamna, târziu în septembrie sau în luna octombrie, cu condiția că temperaturile să nu scadă sub valoarea de 5 grade Celsius.

Plantarea pomilor fructiferi toamna favorizează prinderea rădăcinilor pomilor, care își încep creșterea primăvara sau în zilele mai calde de iarnă, când temperaturile depășesc pragul de îngheț. Astfel, pomii sunt hrăniți încă de la începutul primăverii, iar puieții intră în faza de vegetație cu tot necesarul de nutrienți care ii ajută să se dezvolte.

Plantarea se poate face și iarna, însă doar în acele perioade în care temperaturile se mențin în jurul valorii de 5 grade Celsius și nu există riscul de îngheț la nivelul solului.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru o plantare corectă a pomilor fructiferi?

Odată ce ai decis ce pomi fructiferi vrei să plantezi și ai cumpărat puiețîi, poți trece la pașii următori. Respectarea acestora crește semnificativ șansele că rădăcinile să se prindă, iar pomii să se dezvolte armonios în livada ta.

1. Alegerea terenului

Este de preferat că solul pe care plantezi să fie cât mai bogat în susbstante minerale, să fie ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, dar și solurile brun-roșcate de pădure, benefice pentru cultură pomilor.

2. Săpatul gropilor

Este recomandat că gropile în care vei plantă pomii să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, se activează microflora din sol și pământul se aereaza.

Pentru plantarea pomilor toamna, poți sapa gropile încă din luna august, în timp ce pentru plantarea efectuată primăvara, le poți sapa din iarnă, când vremea îți permite și solul nu este înghețat.

Gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 de centimetri și lături de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Rădăcinile pomilor vor avea suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.

3. Fasonarea rădăcinilor

Această operațiune are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt cele responsabile de prinderea pomilor, așa că acestea trebuie să fie cât mai lungi, dacă nu sunt rănite.

În cazul rădăcinilor de schelet care prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la baza, pentru a stimula creșterea unora noi și sănătoase.

4. Mocirlirea rădăcinilor

Pentru a efectua acest pas, este nevoie să scufunzi rădăcinile pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit, compost și apă. Acest amestec are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate. De asemenea, el asigura umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării și ajută la mai bună aderare a acestora la sol.

5. Plantarea pomilor v:shapes=”_x0000_i1025″>

Imediat după mocirlirea rădăcinilor, pomii trebuie plantați, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini. Trebuie menționat și următorul aspect: dacă la mocirlire este permis să adaugi un îngrășământ pe baza de bălegar, acest lucru este interzis la plantare, întrucât acesta poate arde rădăcinile.

Plantarea pomilor se face urmand pașii următori:

Plantarea propriu-zisă a pomilor implică respectarea următorilor pași:

· 1.Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta. Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

· 2.Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.

· 3.Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.

· 4.În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.

· 5.Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață. Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, taseză-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl batătorești. Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.

· 6.După ce ai terminat plantarea, udă pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini. Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.

· 7.Dacă plantarea are loc toama, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime. Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

· 8.Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi?

Distanța la care plantezi pomii unul de celălalt depinde, în primul rând, de specia aleasă, dar și de portaltoiul pe care îl folosești. În orice caz, distanță dintre rânduri nu trebuie să fie mai mică de 3,5 metri, pentru că vei obstrucționa lumina pe care o primesc pomii, mai ales când vor crește. Unele soiuri au nevoie de mai multă lumină naturală, iar plantarea prea apropiată îi poate face să nu crească suficient de mari.

Iată care sunt distanțele de respectat, în funcție de soiul pe care îl plantezi:

· Măr, par, piersic, vișin, cais, prun: distanță minimă: 4 metri distanță între rânduri, 3 metri distanță între pomi, distanță obligatorie: 4 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi;

· Cireș: distanță minimă: 5 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi, distanță recomandată: 5 metri distanță între rânduri, 5 metri distanță între pomi;

· Nuc: distanță optimă este de 5 metri distanță între rânduri și minimum 5 metri distanță între pomi. Nucul are o coroana bogată, care umbrește mult în jur, motiv pentru care este recomandat să lași cât mai mult spațiu între pomi.

Cum calculăm necesarul de pomi?

Calcularea numărului de pomi se face numai după ce ai stabilit specia pe care vrei să o plantezi, deoarece trebuie să ții cont de distanță pe care această o cere între pomi.

SFAT PRACTIC: De exemplu, dacă vrei să plantezi meri, gropile trebuie săpate la o distanță de 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi. Asta înseamnă o suprafață de 16 metri pătrați (4X4) pentru fiecare pom plantat. Astfel, vei avea nevoie de 6 pomi pentru fiecare 100 de metri pătrați din livada ta.

Cum trebuie să arate un pom fructifer când îl cumpărăm?

Un pom fructifer tânăr și sănătos trebuie să îndeplinească un minimum de condiții când îl cumperi, astfel încât să ai garanția că ai achizitonat un puiet care se va dezvoltă frumos:

· să aibă 1-2 ani și o înălțime de cel puțin 1 metru;

· rădăcinile de schelet să aibă cel puțin 30 de centimetri lungime și să arate cât mai sănătos, fără să fie rănite sau frante;

· tulpina și rădăcina trebuie să fie cât mai bine hidratate și să nu prezinte semne de uscăciune;

· pomii mai mari de 2 ani să aibă deja coroana formată.

Care sunt cele mai frecvente greșeli?

Greșelile de plantare a pomilor fructiferi pot avea drept consecințe uscarea puieților, creșterea inegală sau insuficientă a pomilor sau creștera unor pomi cu rod mic, de slabă calitate. Iată care sunt cele mai comune greșeli de plantare:

· Nu planta pomi fructiferi pe soluri argiloase. Acestea rețin foarte multă apă, devin mlăștinoase, rădăcinile nu prind și putrezesc.

· Nu planta pomii în gropi săpate prea curând. Cu cât sapi gropile mai din timp, cu atât solul se aerisește și se îmbogățește în substanțe mai bine și se sterilizează. Acest lucru va ajuta mult pomii în timp, prin prevenirea apariției unor boli și favorizarea dezvoltării rădăcinilor.

· Nu sapa gropi prea mici. Este de preferat să lărgești groapa de plantare, dacă simți că aceasta nu este suficient de spațioasă pentru rădăcinile pomilor. O groapă prea mică va sufoca rădăcinile și le va forța să stea într-o poziție nefirească.

· Nu sapa gropi prea adânci. Când rădăcinile pomului se află la o adâncime prea mare, ele sunt private de oxigen, căldură și nutrienți, pomii își încep târziu vegetația, iar lăstarii cresc greu.

· Nu adauga îngrășăminte la plantare. Acestea provoacă arsuri la nivelul rădăcinii și tulpinii, cauzând uscarea pomilor.

· Nu planta pomii într-o zonă umbrită. Pomii fructiferi au nevoie de lumina soarelui pentru a crește și a se dezvoltă.

· Elimină buruienile dintre rânduri. Acestea seacă solul de mineralele care hrănesc pomii și afectează creșterea acestora.

Sursa 2021 Brico Depôt România

2 păreri despre “Plantarea pomilor fructiferi”

  1. Plantatiile pomicole reprezinta lucrari de investitii pe o durata destul de mare (15-60 ani, uneori chiar mai mult) de aceea pentru reusita lor sunt necesare studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri si portaltoi, dar si studii social economice de marketing.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×